maanantai 7. joulukuuta 2015

Esittely Sibeliuksesta







 

Sibelius

Johan Julius Christian ”Jean” Sibelius oli myöhäisromantiikan taidemusiikin säveltäjä. Sibelius on kansainvälisesti tunnetuin ja esitetyin suomalainen säveltäjä. Hänen musiikkinsa oli tärkeässä osassa Suomen kansallisen identiteetin muodostumisessa.
Sinfonioiden ja sinfonisten runojen luojana Sibelius oli 1900-luvun merkittävimpiä.


 Sibeliuksen keskeisimmät teokset ovat hänen seitsemän sinfoniaansa. Sinfonioiden lisäksi hänen tunnetuimmat teoksensa ovat viulukonsertto sekä orkesteriteokset Finlandia, Karelia-sarja, Tuonelan joutsen (osa Lemminkäis-sarjaa) ja Valse triste

 Suomessa Sibeliuksen syntymäpäivä 8. joulukuuta on liputuspäivä, suomalaisen musiikin päivä.
 Sibelius aloitti pianotunnit 7-vuotiaana tätinsä opastuksella. Viululle ja sellolle noin 1881 sävelletty impressiotyyppinen ”Vesipisaroita” on hänen ensimmäisiä sävellyksiään. Lyseoaikana hän alkoi harjoitella viulunsoittoa intohimoisesti ja kävi 16-vuotiaasta alkaen viulutunneilla paikallisen sotilaskapellimestarin luona. Sibeliuksella oli sisaruksia,  Linda ja Christian jotka olivat myös muusisesti lahjakkaita. 


1910-luvun alussa Sibelius teki useita konserttimatkoja ulkomaille. Kohteina olivat muun muassa Göteborg, Riika, Kööpenhamina, Berliini ja Pariisi. Sibeliuksen tähti alkoi vakiintua musiikinhistorian taivaalla. Vuonna 1912 Sibeliukselle tarjottiin Wienin musiikkiakatemian sävellyksen professuuria, josta säveltäjä kuitenkin kieltäytyi. Sibelius ymmärsi, ettei opettaminen ollut hänen ominta alaansa. Sibeliuksen lupavasti alkanut kiertueputki päättyi ensimmäiseen maailman sotaan.

lähde: lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Jean_Sibelius#Lapsuus_ja_nuoruus
 
 Sibeliuksen äiti syntyi Turussa elokuun 18. päivänä 1841 paikallisen triviaalikoulun rehtorin perheeseen. Hänet kastettiin Maria Charlottaksi ja hän oli syntymäjärjestyksessä perheen toinen lapsi. Isä, Gabriel Borg, oli toisessa avioliitossaan. Hänen ensimmäinen vaimonsa oli kuollut pitkälti toistakymmentä vuotta aiemmin, samoin kuin avioliitosta syntyneet kolme lastakin. Marian äiti Katarina Juliana oli syntyisin Teristen kartanon Haartmaneja Sääksmäeltä.
 Maria oli vain 20-vuotias avioituessaan jo keski-ikää lähentelevän kaupunginlääkäri Christian Gustaf Sibeliuksen kanssa maaliskuussa 1862. Vastakohtaisuudet ilmeisesti täydensivät toisiaan, sillä avioliitto oli onnellinen, mutta lyhyt. Christian Gustaf kuoli lavantautiin kesällä 1868. Leskelle jäi kaksi lasta, Linda ja Johan (Janne), sekä suoritustilassa oleva kuolinpesä. Christian, perheen kolmas lapsi, syntyi maaliskuussa 1869

Sibeliusten kolmilapsisen perheen nuorin tytär Kirsti kuoli lavantautiin 13. helmikuuta. Aino Sibelius masentui syvästi, ja Jean Sibeliuksen alkoholinkäyttö muuttui nuoruuden railakkaasta juhlimisesta vaarallisemmaksi harrasteeksi. Työntekoa se ei kuitenkaan vielä haitannut.

lähde:  http://www.sibelius.fi/suomi/suku_perhe/index.html

Sibelius kuoli aivoverenvuotoon Ainolassa 20. syyskuuta 1957 ollessaan 91-vuotias. Sibeliuksen kuoleman vuoksi Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous vietti hiljaisen hetken. Sibelius haudattiin Suomen valtion kustannuksella rakastamansa Ainolan puutarhaan.

lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Jean_Sibelius#Lapsuus_ja_nuoruus
                                                   Sibeliuksen vaimo Aino Sibelius.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti